N919 tijdelijk afgesloten

Van maandag 22 april t/m vrijdag 17 mei voert de provincie Fryslân onderhoud uit aan de provinciale weg de N919 tussen Weperpolder en Schrappinga. De weg krijgt nieuw asfalt. Ook komt er een betonrand, waar nu graskeien liggen. De uitvoering duurt bijna een maand omdat het beton moet uitharden.

Omleidingsroute
Het verkeer kan omrijden via Oosterwolde, Smilde en Appelscha. Ook rijdt de bus een alternatieve route. Kijk hiervoor op de website van Qbuzz.

Vragen?

Neem dan contact op met Nynke Bergema via provincie@fryslan.frl of via 058-292 59 25 van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren.

Weten waar de provincie nog meer onderhoud uitvoert? Kijk dan op fryslan.frl/onderhoudswerkzaamheden.

Berichten over uw Buurt

Veel besluiten die de overheid neemt, hebben direct invloed op jouw dorp of buurt. Gemeente Ooststellingwerf en andere overheidsorganisaties zijn verplicht dit (digitaal) bekend te maken. Deze bekendmakingen noemen we ‘Berichten over uw Buurt’. Vanaf 15 april ontvang je deze elke week via e-mail. 

De overheid wil beter informeren 
Met deze e-mail wil de overheid jou beter informeren over zaken die spelen in jouw eigen buurt. Ook wordt hierin duidelijk hoe je inspraak kunt krijgen of bezwaar kunt indienen.

Je ontvangt een welkomstmail
Iedere inwoner van Nederland van 25 jaar en ouder waarvan het e-mailadres bekend is bij Mijn Overheid krijgt eerst een welkomstmail. Hierin staat alle informatie die je nodig hebt. Via Mijn Overheid kun je instellen hoe vaak je de e-mail wil ontvangen en hoe groot het gebied is waar de bekendmakingen over gaan. Wil je geen e-mails ontvangen? Dan kun je jezelf eenvoudig weer afmelden. 

Controleer altijd eerst de afzender van een mail
Je ontvangt de e-mail van Overheid.nl. In deze e-mail staan links naar websiteadressen zodat je makkelijk en snel toegang hebt tot de informatie. Helaas zijn op internet ook criminelen actief. Via links in nagemaakte e-mails proberen zij jou te lokken naar valse websites (phishing). Controleer daarom altijd eerst de verzender (noreply@overheid.nl) voordat je op een link klikt.

Meer informatie
Wil je meer weten over ‘Berichten over uw Buurt’? Kijk op overheid.nl/berichten-over-uw-buurt.

Mantelzorgcafé 25 april

Het mantelzorgcafé in de gemeente Ooststellingwerf organiseert op donderdagavond 25 april een thema-avond voor mantelzorgers.

Hoe regel je de (professionele) zorg? Waar en hoe kun je hulpmiddelen aanvragen of waar moet je zijn voor een aanpassing in je woning? Lyan Bergsma, mantelzorgconsulent van de gemeente Ooststellingwerf, Gerriet Reinders en Chantal Hoevers Prins, mantelzorgmakelaars van Cliënt & Co. Informeren je over de mogelijkheden die er zijn en wat zij voor je kunnen betekenen.

Lijkt het jou fijn om hierbij aanwezig te zijn? Meld je dan aan via mantelzorgconsulent Lyan Bergsma op 06 45 88 20 22 of mail naar l.bergsman@ooststellingwerf.nl

Wanneer: donderdag 25 april om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Waar: Sûnenz, Schapekamp 1 in Oosterwolde

 

 

Het Mantelbosje

Op donderdag 21 maart 2024 zijn leden van de werkgroep die het Jan Mantelbosje onderhoudt samen met burgemeester Jack Werkman een kijkje wezen nemen in dit mooie stukje Oosterwolde.

Jan Mantel, de oud groenmedewerker van de gemeente, die dit parkachtige gebied tussen gemeentehuis en dorpskerk heeft gerealiseerd was van de partij en gaf uitgebreid uitleg over alle bijzondere planten die er groeien.  Mantel heeft in het verleden daar de stinzenflora aangelegd.

Het onderhoud van het bosje wordt in beperkte mate gedaan door de gemeente, daarom heeft Jan Mantel al jarenlang een beroep gedaan op aantal vrijwilligers die mee helpen met het onderhoud. Sinds 2013 is dit een groep vrijwilligers vanuit BOON.

Mantel hoopt dat de burgemeester het bosje ook een warm hart toedraagt en dat het onderhoud in de toekomst op een hoger niveau bij de gemeente op de jaarplanning komt te staan. Voor de burgemeester was de rondwandeling zeker leerzaam. Hij zegde toe de verantwoordelijk wethouder te gaan informeren.

Juist nu in het vroege voorjaar bloeit er van alles. Voor alle inwoners van onze wijk een aanrader om er eens door heen te lopen.

Wijkgesprekken in Oosterwolde Noord en Noordoost

Medewerkers van gemeente Ooststellingwerf, woningcorporatie Actium en Stichting Scala Welzijn gaan Oosterwolde Noord en Oosterwolde Noordoost in. Ze praten met inwoners over hoe de wijk zich de komende jaren moet ontwikkelen en wat er nodig is
om tot op hoge leeftijd in de wijk te blijven wonen. Dit doen ze samen met wijkcommissie BOON, de Ouderenbond OSO en Perwakilan Woonwijk Maluku Oosterwolde. In april zijn op zeven verschillende plekken en dagen wijkgesprekken in
een tent.


Waarom deze actie?
In Friesland en ook in Ooststellingwerf groeit het aantal ouderen de komende jaren sterk. Tegelijkertijd daalt het aantal jongeren. Dat zorgt ervoor dat meer mensen zorg nodig
hebben, maar er minder mensen zijn die zorg kunnen geven. Steeds meer ouderen blijven, ook als zij hulp nodig hebben, zelfstandig wonen in de wijk. Dit heeft invloed op ons leven en het samenleven in dorpen en buurten.


Hoe kunnen we ons voorbereiden en aanpassen aan deze verandering? Wat vraagt dit van de gemeente, organisaties en inwoners? Verschillende organisaties in Ooststellingwerf, die
werken op het gebied van wonen, welzijn en zorg, hebben met elkaar afgesproken hier samen met inwoners mee aan de slag te gaan. De samenwerking start als pilot in Oosterwolde Noord en Noordoost. De eerste stap is zeven wijkgesprekken. Hiervoor
ontvangen de wijkbewoners een uitnodiging in de brievenbus. Na de wijkgesprekken krijgen deelnemers een uitnodiging voor een bijeenkomst over de uitkomsten van de gesprekken.
Vervolgens worden samen de eerste stappen gezet voor een gezamenlijk plan van aanpak.


Dorps Ontwikkelings Methodiek
De gesprekken vinden plaats met begeleiding van een DOM-denker. DOM staat voor Dorps Ontwikkelings Methodiek. De DOM is een project van de Regio Deal Zuidoost Friesland.
Vanuit dit project is er geld beschikbaar voor de wijkgesprekken en de opvolging daarvan. Een DOM-denker is een onafhankelijk verbinder, die de samenwerking tussen inwoners,
gemeenten en organisaties begeleidt.


De locaties en data staan op www.ooststellingwerf.nl/wijkgesprekken

Energietoeslag aanvragen

Huishoudens met een laag inkomen kunnen opnieuw energietoeslag aanvragen. Heb je een inkomen tot 140% van de bijstandsnorm? Vraag dan nu je energietoeslag aan via ooststellingwerf.nl/energietoeslag. De energietoeslag geldt over het jaar 2023. Je vraagt hem aan in 2024.  

Energietoeslag 2023 al gekregen?
De energietoeslag is maximaal € 1300,-. Huishoudens die in 2022 ook energietoeslag kregen en nu weer aan de voorwaarden voldoen, hebben de energietoeslag 2023 al gekregen. Heb je een bewindvoerder? Dan is het bedrag aan de bewindvoerder overgemaakt.

Nog geen energietoeslag 2023 gekregen?
Heb je een laag inkomen en nog geen energietoeslag gekregen? Kijk dan in het schema hieronder of jij recht hebt op energietoeslag. Je kunt de energietoeslag aanvragen via ooststellingwerf.nl/energietoeslag. Doe dat voor 1 juli 2024!

Wil je weten wat de voorwaarden zijn voor het aanvragen van de energietoeslag? Kijk dan op onze website: ooststellingwerf.nl/energietoeslag

Veilig Internetten