Zwerfafval is een grote ergernis. Om het probleem onder de aandacht te brengen, was de werkgroep Aanpak Zwerfafval dinsdag 6 mei aanwezig op de Lentemarkt in het centrum van Oosterwolde.

De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, Oosterwolde Promotion (ondernemers), het Stellingwerf College, de Bewonerscommissie Oosterwolde-Zuid (BOZ) en het Bewonersoverleg Oosterwolde-Noord (BOON). Door het probleem gezamenlijk aan te pakken, hoopt de gemeente resultaat te kunnen boeken. Sinds de oprichting van de Werkgroep Zwerfafval in 2012 zijn er flink wat stappen gemaakt.

De troep langs de ‘snoeproute’ in het dorp is verminderd. In samenwerking met de gemeente zijn er prullenbakken langs deze route geplaatst. Door twee leerlingen van het Stellingwerf College is in samenwerking met BOON een blikvanger gemaakt. Deze nieuwe blikvanger was op de markt te zien en wordt binnenkort in Oosterwolde-Noord geplaatst. Het grote, groene object trok op de markt de nodige aandacht, evenals de ‘afvalbakfiets’ waarmee over de markt werd gereden.

BOZ en BOON lieten met behulp van fotocollages aan het marktpubliek zien wat zij zoal doen om het zwerfafval in hun wijken op te ruimen. De gemeente had informatiemateriaal beschikbaar gesteld en toonde een proefmodel van een nieuw ‘afvalverzamelkarretje’. Bij gebleken geschiktheid zal de gemeente een aantal van deze karretjes voor het zwerfvuilproject in Oosterwolde aanschaffen.